Nederlands Woordenboek

Gepubliceerd feb. 17, 22
6 min read

Nederlands Woordenboek Kopen

Copyright © De, Contentbank — Alle rechten voorbehouden.

Op deze pagina bouwen we aan een archief van taaltips. Mocht u een specifieke taalvraag hebben, bel dan met een van onze projectmanagers: . Aaneenschrijven, streepje of spatie? Wellicht het lastigste spellingsprobleem. Er zijn weinig zaken waar mensen zo over twijfelen als over de schrijfwijze van lange samenstellingen en samenstellingen met vreemde woorden.

Nederlands Woordenboek

- Samenstellingen met : streepje- Gebruik een streepje als de in het gedrang komt. We hebben hier enkele voorbeelden uitgewerkt. Zie ook on line, on-line of online? Zie ook Signalering onjuist spatiegebruik (SOS) Achternamen met 'van' De juiste schrijfwijze van eigennamen is niet altijd vanzelfsprekend. Wat doe je met het voorvoegsel van en hoe zit het met een dubbele naam? Kijkt u even naar onderstaande voorbeelden.

van den Broek, Edwin de Roy van Zuydewijn, De heer De Roy van Zuydewijn U ziet dat Van alleen een hoofdletter krijgt als er geen naam, of letter van een naam, aan vooraf gaat. Deze regel geldt ook voor een combinatie van achternamen: wanneer een vrouw de naam van haar echtgenoot samen met haar meisjesnaam gebruikt wordt van klein geschreven: Mevrouw Jansen-van Dam.

Nederlands Nederlands

In België verschilt de schrijfwijze van de achternaam per persoon en gaat men uit van de naam zoals deze bij de burgerlijke stand geregistreerd is. Deze schrijfwijze wordt consequent aangehouden; Jan Van Den Broucke wordt dus aangeduid als 'De heer Van Den Broucke' en Jan Van den Broucke als 'De heer Van den Broucke'.

Het is het CDA (het Christen-democratisch Appel) en de SP (de Socialistische Partij). Bij afkortingen en leenwoorden uit andere talen is het soms moeilijk te bepalen welk lidwoord je moet gebruiken (opzoeken). De keus voor de of het wordt veelal bepaald door associatie. De klank, het oorspronkelijke lidwoord en het woord dat bij je opkomt als betekenis, spelen dan een rol bij de keuze van het woordgeslacht.

Nederlands Nederlands

Bij dit soort woorden is het gekozen lidwoord echter vaak afhankelijk van het geslacht van het Nederlandse woord dat bij je opkomt als betekenis. Vandaar dat we spreken over: de FBI (vgl. de inlichtingendienst) - nederlands woordenboek kopen. De keus van het lidwoord wordt in principe dus bepaald door het geslacht van het kernwoord.

Vandaar dat veel mensen 'de modem' zeggen. Andere mensen vinden dit onnatuurlijk klinken en hebben gevoelsmatig een voorkeur voor 'het modem'. De woordenboeken geven beide groepen gelijk, je mag zowel de als het modem zeggen. Andere moderne 'tweeslachtige' woorden zijn display, attachment en account. Zie ook Google dat woord! Een of één? Wanneer schrijft u een en wanneer één? In de regel voegt u accenten toe wanneer u het woord als telwoord gebruikt.

Van Dale

Na één drankje ging hij alweer naar huis. In onderstaande voorbeeldzinnen ziet u het verschil tussen een en één: Ik ga nog een keer met je naar dat museum. Ik ga nog één keer met je naar dat museum. Toch schrijft u niet altijd één wanneer u het getal 1 hoort.

Denk aan: 'een van de twee' of 'een en ander'. Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. De redenatie is dat de interpretatie van het woord binnen de uitdrukking zo voor de hand ligt, dat accenten overbodig zijn. Twijfelgevallen zijn vaste uitdrukkingen waarin wel heel nadrukkelijk het telwoord wordt gebruikt, zoals 'tien tegen een' en 'aan een stuk door'; daarbij wordt doorgaans 'een' geschreven, zonder accenten, maar ter verduidelijking is ook 'één' toegestaan.

Nederlandse Woorden

Een Goed Woordenboek Nodig?Online Woordenboek Nederlands Kopen

Euro, euro's, euro, euros? We gebruiken de euro inmiddels al meer dan een jaar, maar wat is nou eigenlijk de juiste schrijfwijze? Allereerst worden alle munteenheden met een kleine letter geschreven, dus schrijven we euro. Ook samenstellingen met en afleidingen van euro worden met een kleine letter geschreven: eurobiljet, eurogebied.

De meervoudsvorm is euro's en de verkleinvorm eurootje. Direct na een voorzetsel gebruiken we doorgaans de meervoudsvorm: een bedrag in euro's. Als er echter een lidwoord tussen het voorzetsel en de munteenheid staat, gebruiken we het enkelvoud: overschakelen op de euro. Tenslotte gebruiken we als er een getal voor staat de enkelvoudsvorm: een bedrag van 25 euro.

Van Dale

Een bedrag van € 7,50 wordt omschreven als zeven euro en vijftig cent. Niet alle hard- en software kent het €-symbool, dat overigens nog niet in alle lettertypes bestaat. Zo gebeurt het dat het €-teken verdwijnt bij het afdrukken van een document, of plots niet verschijnt bij een Power, Point-presentatie op een andere computer dan waarop de presentatie samengesteld werd.

Google dat woord! Zoekmachine Google () maakt het een stuk makkelijker om taalvragen als de of het modem op te lossen. Door een bepaalde uitdrukking in Google op te zoeken, kun je nagaan hoe courant zij is. Zo blijkt dat 'het modem' op Google circa 140. 000 maal voorkomt, terwijl 'de modem' circa 272.

Online Woordenboek Der Nederlands Taal

Zie ook de of het modem. On line, on-line of online? Het Nederlands loopt hijgend achter het Engels aan om al het nieuwe jargon te assimileren. Weinig woorden worden momenteel zo inconsistent gespeld als het woord online. 'De Dikke' schrijft het als 'on line', maar beschouwt het als een bijwoord terwijl de ervaring leert dat online vaker bijvoeglijk dan bijwoordelijk gebruikt wordt.

Zelfs het gezaghebbende genootschap Onze Taal 'begrijpt' het issue niet helemaal en heeft de voorkeur voor de schrijfwijze 'on line' bij bijvoeglijk gebruik. Er zijn echter maar twee mogelijke schrijfwijzen: online of on-line, zoals de Amerikanen of Britten het schrijven. Beide schrijfwijzen worden door elkaar gebruikt. Aangezien streepjes bij voorkeur vermeden dienen te worden en de term volkomen ingeburgerd is, kiezen wij voor de schrijfwijze 'online'.

Nederlands Woordenboek Kopen

Bekijk hier de vervoegingen van Mocht u een specifieke taalvraag hebben, bel dan met een van onze projectmanagers: ..

Ontvang elke dag de recentste artikelen per mail (Algemeen Nederlands Woordenboek). taaltrainingen.

Nl Woordenboek

We maken allemaal fouten. Gelukkig maar. Anders is het leven ook zo saai. Ook met taal gaat het nogal eens mis. We gaan de mist in met spelling of woordkeuze. En dat is niet altijd erg. Daar leer je weer van. En als tekstschrijver en corrector heb ik natuurlijk ook graag wat te doen.

Nederlandse WoordenWaar Kan Ik Het Goedkoopste Een Woordenboek Kopen

Er zijn een aantal woorden die mensen heel vaak verkeerd gebruiken. Ik heb voor dit artikel een paar veelgemaakte taalfouten uitgekozen die me het meest storen of die ik juist interessant vind. Dus lees snel verder om te zien of jij deze fouten ook maakt. Rede of reden? Mensen gebruiken vaak het woord rede waar ze reden bedoelen: De dat ik ga verhuizen, is dat ik graag dichter bij mijn werk wil wonen.

Internet Nederlands Woordenboek

Gratis Woordenboek - Van DaleWoordenlijst Nederlandse Taal

In deze zin moet het reden zijn. Rede en reden zijn namelijk twee heel verschillende woorden. Dit zegt Van Dale erover: re·de (de; v(m)) ; het gezond verstand: iem. tot rede brengen ervoor zorgen dat hij weer naar gezond verstand luistert; niet voor rede vatbaar zijn onredelijk zijn; dat ligt in de rede dat zou redelijk, logisch zijn : iem.Sowieso Dit woord is op elke taalsite en door alle tekstschrijvers wel al eens besproken volgens mij - Taalgidsen & woordenboeken kopen? Online boeken kopen. Maar ik kán dit niet overslaan omdat het zó vaak fout gaat. De creaties die mensen hiervan maken vind ik behoorlijk wonderlijk: zowiezo; zo ie zo; zobiezo; sobieso; zoiezo. Het gaat alle kanten op.

Meer van Leuke cadeaus

Navigation

Home

Latest Posts

Luxe Pensioen Cadeau

Published Jul 10, 23
6 min read

Het Zoete Genot Van Lekkere Snoepjes

Published Jul 04, 23
8 min read

Cadeau Meisje 4 Jaar Voor Kerst

Published Jun 13, 23
6 min read